12 Temmuz 2017 Çarşamba

GIDA VE SU KAYNAKLI HASTALIKLAR






Bu blog da zaman zaman gıda güvenliğine dair bilgiler paylaşacağım sizinle…

GIDA VE SU KAYNAKLI HASTALIKLAR

Gıdalarda bulunan mikroorganizmaları zararlı-hastalık yapıcı, yararlı, zararsız mikroorganizmalar olarak sınıflandırabiliriz.
 Genellikle  hastalık oluşturan mikroorganizmalar bakterilerdir, mayalar insanlarda hastalığa neden olmaz, küfler ise ürettikleri toksinler (mikotoksinler) etkisi ile hastalık oluştururlar.
Burada önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum; mikroorganizmaların insanlarda hastalık oluşturması için belli bir düzeyin üzerinde olacak sayıda üremesi gereklidir.  Bu sayıda üreyen mikroorganizma gıdanın fiziksel ve duyusal orijinalliğini bozacağı için tüketici bu bozulmanın farkına varacak ve gıdayı tüketmeyecektir. Ama üreme gıdayı bozacak düzeyde olmadığında  yine de hastalık oluşturabilir, gıda ile insan vücuduna giren mikroorganizma orada üreyerek hastalığı oluşturabilir.
Gıda kaynaklı hastalıkları enfeksiyonlar ve zehirlenmeler (intoksikasyon) olarak gruplandırmak mümkündür. Enfeksiyonlar bakteriler tarafından oluşturulur, zehirlenmeler ise bazı bakteri ve küflerin ürettikleri toksinler (mikotoksin) etkisi ile oluşmaktadır.
Gıda kaynaklı hastalıklarda genel kabul görmüş hastalanma süresi yani gıdanın tüketiminden hastalık belirtilerinin ortaya çıkışına kadar geçen süre 48 saat olarak kabul edilmiştir. Buna bağlı olarak gıda üreten firmalar ürettikleri gıdaların şahit numune denen örnekleri 72 saat saklamak zorundadır.
Bodrum

12-Temmuz-2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder