Bu blog
da zaman zaman gıda güvenliğine dair bilgiler paylaşacağım sizinle…
GIDA VE SU
KAYNAKLI HASTALIKLAR
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaları zararlı-hastalık yapıcı,
yararlı, zararsız mikroorganizmalar olarak sınıflandırabiliriz.
Genellikle hastalık oluşturan mikroorganizmalar
bakterilerdir, mayalar insanlarda hastalığa neden olmaz, küfler ise ürettikleri
toksinler (mikotoksinler) etkisi ile hastalık oluştururlar.
Burada
önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum; mikroorganizmaların insanlarda
hastalık oluşturması için belli bir düzeyin üzerinde olacak sayıda üremesi
gereklidir. Bu sayıda üreyen
mikroorganizma gıdanın fiziksel ve duyusal orijinalliğini bozacağı için
tüketici bu bozulmanın farkına varacak ve gıdayı tüketmeyecektir. Ama üreme
gıdayı bozacak düzeyde olmadığında yine de
hastalık oluşturabilir, gıda ile insan vücuduna giren mikroorganizma orada
üreyerek hastalığı oluşturabilir.
Gıda
kaynaklı hastalıkları enfeksiyonlar ve zehirlenmeler (intoksikasyon) olarak gruplandırmak
mümkündür. Enfeksiyonlar bakteriler tarafından oluşturulur, zehirlenmeler ise bazı
bakteri ve küflerin ürettikleri toksinler (mikotoksin) etkisi ile oluşmaktadır.
Gıda
kaynaklı hastalıklarda genel kabul görmüş hastalanma süresi yani gıdanın
tüketiminden hastalık belirtilerinin ortaya çıkışına kadar geçen süre 48 saat
olarak kabul edilmiştir. Buna bağlı olarak gıda üreten firmalar ürettikleri
gıdaların şahit numune denen örnekleri 72 saat saklamak zorundadır.
Bodrum
12-Temmuz-2017
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder